Nautilus

De Nautilus is een foto-apparaat dat bedacht had kunnen zijn door Jules Verne, aan het eind van de 19e eeuw. Donker hout, koper en messing geven het apparaat een historisch-futuristische uitstraling. In het donker zie je dat hij van binnenuit groen oplicht en hij speelt muziekjes van 100 jaar geleden.

Historisch en modern
Ondanks z’n historische uitstraling zit hij van binnen vol met de techniek van de 21e eeuw. Een digitale spiegelreflexcamera met grote sensor zorgt voor kwalitatief hoogwaardige foto’s. De foto’s zijn kortstondig terug te zien op het beeldschermpje naast de camera. De aansturing van het hele proces gaat via een Arduino microprocessor. Een rookmachine die hangt onder de Nautilus hult de gemaakte foto’s in nevelen (uiteraard is deze ook uit te schakelen).

Rode knop
Een druk op de grote rode knop en het proces treedt in werking. De scheepstelegraaf boven de rode knop geeft aan in welke fase van het proces je zit. Eerst wordt de rookmachine in werking gesteld, dan gaat het apparaat focussen en vraagt je stil te staan, de zes lampen worden ontstoken en dan begint het aftellen voor de eerste foto. Dat aftellen gebeurt met hele oude neonbuizen, ook wel “nixies” genaamd. Deze zijn al tientallen jaren niet meer in de maak, maar af en toe wordt er nog een partij gevonden in oude Russische legerbases. Oude techniek, veel kwetsbaarder dan LED-displays, maar magisch om te zien!

Wil je zien wat voor foto’s Nautilus maakt? Kijk dan bij de impressie van vorig jaar.

Nautilus-foto’s Kunstmarkt De Bilt 2017
Heb jij een foto laten maken op Kunstmarkt De Bilt 2017? Bekijk hier de resultaten!

Meer info over Nautilus vind je op vreemdevindingen.nl