Duurzaamheid

Kunstmarkt De Bilt (KMDB) is uitgegroeid tot één van de grootste kunstmarkten in Nederland en is met 10.000 bezoekers het grootste culturele festival in gemeente De Bilt. Met elkaar nemen we wat te eten en te drinken tijdens de kunstmarkt en daarmee ontstaat een grote hoeveelheid afval. En wat denk je van het energieverbruik, dat is hoog.

‘Wist je dat er jaarlijks 21 miljoen bezoekers komen op de 700 Nederlandse festivals?
Per persoon blijft 2,33 kg afval achter op de festivalterreinen. Voor KMDB zou dat ruim 23.000 kg afval zijn!’

Duurzamer festival
Het Van Boetzelaerpark, de locatie waar Kunstmarkt De Bilt plaatsvindt, is een mooi en belangrijk groengebied in gemeente De Bilt. Wij vinden dat wij als organisatie, maar ook jullie als bezoeker, de verantwoordelijkheid hebben om daar bewust mee om te gaan en onze ‘footprint’ tot een minimum te beperken.
In 2018 zijn wij begonnen van Kunstmarkt De Bilt een duurzamer festival te maken. Daarvoor kijken wij naar de aanpak bij andere festivals en laten ons inspireren door de landelijke campagne ‘Never Give Up On Your Cup’. Zij stimuleren alle Nederlandse festivalbezoekers plastic drinkbekers en flessen terug te brengen naar de bar, inleverpunt of afvalbak voor hergebruik en recycling. Ook sluit KMDB aan bij de ambitie van gemeente De Bilt om in 2030 energieneutraal te zijn.

Hoe dan?
Wij zoeken de lokale samenwerking op, zoals met Het Kunstenhuis, Het Lichtruim, Greenlink, lokale horeca en leveranciers en gemeente De Bilt.
Onze leveranciers vragen wij in te zetten op duurzame (biologische) drank, etenswaren en disposals. Kom je naar de Kunstmarkt, dan adviseren wij je lopend, met de fiets of het openbaar vervoer te komen. De communicatie over KMDB verloopt zoveel mogelijk digitaal en de flyers verschijnen nog in een zeer beperkte oplage. De (span)doeken recyclen wij weer.
Een apart team houdt zich bezig met (gescheiden) afval. Het papier en karton gaan naar de papiercontainer bij FC De Bilt. Sinds vorig jaar hebben wij LED-verlichting en maken wij gebruik van powerbanks die zijn opgewekt door duurzame energie, van de wind en de zon. Deze enorme accu’s hebben de dieselaggregaten vervangen en voorzien de horeca, de kunstenaars, de zweefmolen, de verlichting en de geluidsinstallatie van stroom. Geen CO2, geen NOx en geen fijnstof, maar schoon, stil en duurzaam.

Cup2Corn
Sinds de vorige Kunstmarkt krijg jij je drankje in biologisch afbreekbare ‘maïsglazen’. Dit past helemaal in ons doel naar een duurzamer festival. Wat nog veel leuker is: van deze glazen maken wij weer maïs met onze innovatieve Cup2Corn-machine. De maïs gebruiken wij weer voor heerlijke popcorn voor de kinderen (en volwassenen?). Lever dus je lege glas in en help zo mee met cup 2 corn!

Nu jij!
Het thema van Kunstmarkt De Bilt in 2019 is ‘De Bilt aan Zee‘. Hiermee vragen wij aandacht voor de ernst van een stijgende zeespiegel. Tegelijkertijd gebruiken wij plezier en vermaak om het duurzame bewustzijn vergroten. Wij vragen jou als bezoeker je ook bewust te worden, mee te werken aan een duurzamere Kunstmarkt en bewust met afval om te gaan. Gooi je drinkbekers en ander afval in de daarvoor bestemde afvalbakken en breng je flessen terug naar de bar!

Wij hebben het samen gezellig, genieten van kunst, muziek, theater, eten en drinken, dus ruimen wij het ook samen op. Dank je wel!

 

13 & 14 september 2024

Programma